FRUITERS

 En aquesta pàgina es descriuen les principals plantes que tinguin una utilitat alimentaria pels fruits que produeixen i que puguin ser cultivades en un hort mediterrani. Principalment són de port arbòri però alguna també pot ser arbustiva o enfiladissa. No totes són autòctones del mediterrani i també es tenen en compte les que donen fruits secs.

Abricoquer - Prunus armeniaca
Ametller - Prunus dulcis
Aranyoner- Prunus spinosa
Avellaner - Corylus avellana
Caquier - Diospyrus kaki
Figuera - Ficus carica
Llimoner -Citrus limonum
Magraner - Punica granatum
Nesprer - Eriobotrya japonica
Nespler - Mespilus germanica
Parra - Vitis vinifera
Pomera - Malus domestica
Presseguer - Prunus persica
Pruner de St. Joan - Prunus domestica subsp?
Taronger - Citrus sinensis
Taronger agre - Citrus aurantium



Aranyoner
Aquest és un aprofitament no estrictament de l'hort de casa, sinó que és dels marges de camps de conreu propers al poble. Ens trobem a Castelló d'Empúries on abunden les closes i els recs. En algun d'aquests tinc localitzats alguns exemplars d'aranyoners dels quals en puc aconseguir els seus fruits.

Aranyoner (Prunus spinosa)
Es tracta d'un arbre fruiter de la família dels pruners que molt sovint només arriba a ports arbustius. És una espècie de fructificació tardana, tot i que en algunes zones es puguin abançar força,. Els fruits, els aranyons, són de color morat, lilós o blavós i de la mida i la forma d'una bala i solen estar recoberts d'una cera de color blanquinós. Com que a la tardor és quan els aranyons estan madurs és quan es poden recollir, jo espero fins ben bé al mes de novembre que almenys hagi fet una glaçada ja que així es diu que "se'ls treu l'amargor" i després en faig aranyonada (patxaran). També se'n pot fer confitura.


Pruner de Sant Joan
Aquest és un repte familiar que durava i encara durarà un cert temps. El meu pare i el meu avi sempre m'han cantat les excel·lències de les "prunes de Sant Joan" una classe d'aquest fruit més o menys autòctona o present fa uns anys per a aquestes contrades.
Per aquest motiu ja feia temps que entre tots buscàvem pels vivers i jardiners d'arreu a veure si en podíem comprar algun plançó d'aquests més crescudes per tenir-ne i no hi havia pas hagut sort fins ara. Enlloc en tenien o fins i tot ni n'havien sentit a parlar.
Però resulta que per aquelles casualitats de la vida en teníem més a prop del que ens pensàvem!  Al pati de la casa dels avis de Castelló n'hi ha un! Aquesta setmana passada (2a de febrer) hem arrencat diversos rebrots amb arrel de l'arbre de Castelló i els hem plantat en diverses situacions, a cada casa, a terra, en testos... el que està per veure és quants en viuran i d'aquests quants floriran i faran fruit, esperem que no siguin bords!!

Per exemplificar la raresa d'aquesta espècie cal dir que a internet pràcticament no hi he trobat referències i per descomptat ni rastre de si es tracta d'una subespècie o una varietat ni tampoc imatges. En el futur intentaré penjar-les jo mateix.

Pruner de Sant Joan (Prunus domestica subsp. ?)
Es tracta d'un arbre fruiter de la família dels pruners. Es caracteritza per ser una espècie de fructificació primerenca, d'aquí deu venir el seu nom. Els fruits, les prunes, són de color verd groguenc i de la mida i la forma d'una ametlla, és a dir, més allargada que esfèrica i força petitones.


Següent repte: préssecs de vinya